Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Αναζητώντας την ιστορική αλήθεια

Από μικρό παιδί έμαθα ότι ο άνθρωπος είναι το τελειότερο δημιούργημα, η κορωνίδα της πλάσης. Και όμως μεγαλώνοντας παρατηρούσα καθημερινά τα ελαττώματα του ανθρώπου και έλεγα μέσα μου: ‘’εδώ κάτι δεν πάει καλά. Κάτι θα έχουν τα ματάκια μου και δεν μπορούν να διακρίνουν την τελειότητα μέσα στον άνθρωπο’’. Περιέργως όμως τις ίδιες απορίες είχα και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Για παράδειγμα στην ιστορία. Άλλα λέει η θρησκεία, άλλα η αρχαιολογία, άλλα η παλαιοντολογία κ.λ.π.
Τι να συμβαίνει άραγε; Γιατί οι απόψεις διίστανται; Δεν θα έπρεπε να συγκλίνουν; Γιατί υπάρχουν τόσες ιστορικές ανακρίβειες; Σαν κάποιοι να έκαναν κάτι και να θέλουν να το κρύψουν, γιατί δεν τους συμφέρει να αποκαλυφθεί. Είναι δυνατόν να είναι τόσο μπερδεμένη η ιστορία; Είναι δυνατόν σήμερα να μην ξέρει κανένας, μα κανένας, όλη την αληθινή, αντικειμενική ιστορία αυτού του πλανήτη από την δημιουργία του μέχρι σήμερα;
Η ιστορία μπορεί σε κάποιους από εμάς να είναι ένα σύνολο από ιστοριούλες για να τις αφηγούνται και να τους πιάνει ο ύπνος, αλλά στην πραγματικότητα η ιστορία έχει απίστευτη δύναμη. Φανταστείτε να χάσετε την μνήμη σας, να πάθετε αμνησία. Έχετε χάσει όλο το παρελθόν σας. Δεν θυμάστε ούτε καν το όνομα σας. Έχετε χάσει τα πάντα. Έχετε χάσει όλες σας τις αναμνήσεις και όλα σας τα υπάρχοντα. Την περιουσία σας, αφού δεν θυμάστε τι σας ανήκει.
Τώρα έχετε μόνο παρόν και μέλλον. Έχετε μέλλον άραγε; Φυσικά και έχετε. Αλλά τώρα έχετε χαράξει μια πολύ διαφορετική πορεία… Γιατί; Γιατί έχετε χάσει τους σκοπούς σας, τους στόχους σας, τα όνειρα σας. Δεν ξέρετε που θα θέλατε να πάτε, να φτάσετε γιατί δεν θυμάστε τίποτα. Τώρα πρέπει να ξαναρχίσετε από την αρχή. Να θέσετε καινούργιους στόχους, να κάνετε νέα όνειρα για το μέλλον (τα οποία σίγουρα θα διαφέρουν από τα παλιά), να παλέψετε πάλι για να αποκτήσετε περιουσία. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο της ζωής σας, εάν βρεθεί κάποιος που θέλει να σας βοηθήσει, γιατί ήσασταν φίλοι από παλιά, τότε σίγουρα θα κερδίσετε τον χαμένο χρόνο πολύ γρήγορα και θα βρεθείτε και πάλι στο σημείο που ήσασταν πριν πάθετε την αμνησία. Εάν όμως πέσετε στα χέρια ενός παλιού σας εχθρού, τότε την βάψατε. Όπως καταλαβαίνετε μπορεί πολύ εύκολα να σας κάνει ότι θέλει αφού εσείς θα είσαστε εντελώς ανίσχυροι. Μπορεί να σας εκμεταλλευτεί με τον χειρότερο τρόπο, να γίνετε δούλος του, να σας πάρει όλη σας την περιουσία, να μην ξανασηκώσετε ποτέ το κεφάλι όσο θα ζείτε και εσείς από πάνω να του πείτε και ευχαριστώ. Και όλα αυτά γιατί απλώς χάσατε την μνήμη σας.
Αυτό που μπορεί να συμβεί σε ατομικό επίπεδο, μπορεί κάλλιστα να συμβεί και σε συλλογικό. Δηλαδή τι; Ομαδική αμνησία; ε όχι και έτσι, αν και θα βόλευε απίστευτα σε μερικούς. Μπορεί όμως να γίνει σιγά σιγά, σε δόσεις. Πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο. Τη μία μέρα ξεχνάμε αυτό, την άλλη ξεχνάμε να διδάξουμε το άλλο κ.ο.κ. Όπως είχε πει για το Μακεδονικό ζήτημα και ο Μητσοτάκης ’’θα το έχουν ξεχάσει (οι Έλληνες) σε δέκα χρόνια.’’ Απόδειξη του ότι οι μηχανισμοί της λήθης υπάρχουν στην Ελλάδα και δουλεύουν αιώνες τώρα, για να ξεχάσουμε εμείς οι Έλληνες την ταυτότητα μας. Όπως λέει και ο σοφός λαός μας: '' αν δεν ξέρεις από που έρχεσαι, δεν ξέρεις που θέλεις να πας''. ''Η ιστορία είναι για έναν λαό, ότι είναι οι ρίζες για το δέντρο. '' Οι ρίζες θεμελιώνουν, στηρίζουν και θρέφουν το δέντρο. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η ιστορία στο λαό. Εάν κόψουμε τις ρίζες του, τότε το δέντρο μαραίνεται και πέφτει...

συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: