Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Παριστάνουν τους... εισαγωγείς λαδιού

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κινέζοι ψάχνουν τρόπους να έρθουν στην Ελλάδα με πρόφαση να κάνουν μπίζνες। Τα επιχειρηματικά ντιλ που επιδιώκουν είναι κυρίως «εισαγωγές» ελαιολάδου। Στόχος, κυρίως, η μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.



















Προσεγγίζουν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διά αλληλογραφίας μέσω Ιντερνετ, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για υπέρογκες ποσότητες। Σκοπός, μία πρόσκληση στην Ελλάδα, από τον ανυποψίαστο επιχειρηματία η οποία αποτελεί και την προϋπόθεση για την έκδοση βίζας από το καθεστώς।


Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εξαγωγέα ο οποίος συμφώνησε παραγγελία αξίας 380 χιλιάδων ευρώ με κινέζικη εταιρεία με την επωνυμία GuiLin ZhoTo Trading Co. LTD. Προηγήθηκε αποστολή δειγμάτων ελαιολάδου από τον εξαγωγέα, τα οποία... πέρασαν τα test ποιότητας, όπως τον διαβεβαίωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας. Η παραγγελία όμως δεν έγινε ποτέ. Οι Κινέζοι τού ζήτησαν να υπογράψουν συμβόλαιο διά ζώσης. «Δυστυχώς τότε κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν χρειαζόταν κάποιο συμβόλαιο για να γίνει η εξαγωγή. Παραγγέλνεις, πληρώνεις και τελειώνεις. Πιο έμπειροι επιχειρηματίες φίλοι μού είπαν ότι πρόκειται απλώς για απατεώνες που ψάχνουν τρόπους να φύγουν από την Κίνα, για διακοπές ή για μόνιμη εγκατάσταση».

«Αυτές οι προτάσεις, είναι σαν ένας πολλά υποσχόμενος γάμος, αλλά στο τέλος η νύψη το σκάει...», λέει με χιούμορ ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, υπεύθυνος εξαγωγών σε τυποποιητική επιχείρηση ελαιολάδου στην Κρήτη. Στην αρχή μπορεί κάποιος να πειστεί για τις προθέσεις τους. Στη συνέχεια, όταν δει τις παραγγελίες, αντιλαμβάνεται, ότι δεν πρόκειται για σοβαρούς επιχειρηματίες. Ενας έμπειρος εξαγωγέας, το καταλαβαίνει από τις ποσότητες που ζητούν, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι ασυνήθιστα μεγάλες. Πέντε με 10 κοντέινερ είναι ένα λογικό αίτημα. Οταν όμως ζητούν τιμή για 50 κοντέινερ, τότε κάτι τρέχει».

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, δρ Νίκος Μιχελάκης, τονίζει πως οι καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς και αφορούν στην πλειονότητά τους απάτες που διαπράττονται από συγκεκριμένες κινεζικές επιχειρήσεις (συχνά ανύπαρκτες), με θύματα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μικρομεσαίου, κυρίως, μεγέθους.

Οι απάτες αυτές συνήθως αφορούν προκαταβολές για ανύπαρκτο εμπόρευμα ή υπηρεσία, αιτήσεις για προσκλήσεις δήθεν εμπορικών αντιπροσώπων, ενώ πρόκειται για λαθρομετανάστες, πλαστές ηλεκτρονικές πωλήσεις, αιτήσεις για κάλυψη ανύπαρκτων τελωνειακών εξόδων κ.ά.».

Από την άλλη πλευρά, το Ελληνοκινεζικό Επιμελήτηριο εξηγεί ότι η συνεργασία με την Κίνα δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. «Η κουλτούρα είναι τελείως διαφορετική και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη γλώσσα. Ακόμη και τα αγγλικά τους είναι αρκετά δυσνόητα, γι' αυτό και προτιμούν να απευθύνονται γραπτώς για οποιαδήποτε επιχειρηματική τους συναλλαγή».

Επισημαίνει, επίσης, ότι γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στους Κινέζους που αιτούνται βίζας για μπίζνες. Εάν κάποιοι καταφέρουν να αποσπάσουν πρόσκληση από έλληνα επιχειρηματία, είναι ικανός λόγος για να εκδώσουν από τις αρχές του Κίνας βίζα (exit visa). Ακολουθεί όμως και η entry visa, για την οποία είναι αρμόδιο το ελληνικό προξενείο: «Είναι αρκετοί αυτοί που κόπηκαν στη διαδικασία, παρόλο που είχαν exit βίζα, γιατί, ψάχνοντας, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σοβαροί επιχειρηματίες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Ελληνοκινεζικό Επιμελήτηριο επισημαίνει ότι, πριν επιχειρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία με κάποια κινεζική εταιρεία, είναι χρήσιμο ο ενδιαφερόμενος να απευθύνεται είτε στον συγκεκριμένο φορέα είτε στο επιμελητήριο στο οποίο υπάγεται. Ο ίδιος φορέας μάλιστα έχει ήδη συντάξει λίστα με εταιρείες «μαϊμού», που ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα.

«Το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθούμε στο εμπορικό τμήμα της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα। Μετά συλλέγονται πληροφορίες και από το ελληνικό προξενείο στην Κίνα και στη συνέχεια στα επιμελητήρια της Κίνας, καθώς κάθε δήμος διαθέτει κι από ένα», τονίζεται από το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο.


πηγή:http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214367

Δεν υπάρχουν σχόλια: