Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Παγκόσμιο ηλεκτρονικό φάντασμα κατασκοπείας




Οι άγνωστοι «007» είχαν παγιδεύσει το ΝΑΤΟ, υπουργεία Εξωτερικών, πρεσβείες και τράπεζες. Στην Κίνα οι 3 από τους τέσσερις υπολογιστές που συντόνιζαν το δίκτυο.


Ενα τεράστιο ηλεκτρονικό δίκτυο κατασκοπείας που έχει «προσβάλει» πάνω από 1.295 υπολογιστές κυβερνητικών Αρχών και ιδιωτών σε ολόκληρο τον κόσμο εντόπισαν Καναδοί ειδικοί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του κέντρου Διεθνών Σπουδών Μουνκ του Πανεπιστήμιου του Τορόντο, τρεις από τους υπολογιστές που χειρίζονταν το δίκτυο κατασκοπείας (το οποίο ονόμασαν GhostNet, δηλαδή, δίκτυο-φάντασμα) βρίσκονται στην Κίνα, ενώ ο τέταρτος στη Νότια Καλιφόρνια.
Οι κατάσκοποι είχαν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία των προσβεβλημένων υπολογιστών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαν τη δυνατότητα να επεμβαίνουν στη λειτουργία του ίδιου του μηχανήματος, θέτοντας, επί παραδείγματι, σε λειτουργία το μικρόφωνο ή την κάμερα.
Θύματα των κατασκόπων είναι υπολογιστές σε γραφεία του ΝΑΤΟ, υπουργεία Εξωτερικών, πρεσβείες, τράπεζες κι εφημερίδες.
Συγκεκριμένα οι χάκερ παρεισέφρησαν στους υπολογιστές του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, του Μπαγκλαντές, της Λιθουανίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, των Μπαρμπέιντος και του Μπουτάν.
Επιπλέον είχαν πρόσβαση σε υπολογιστές πρεσβειών της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και του Πακιστάν.

Το κουβάρι του κατασκοπευτικού δικτύου, το οποίο λειτουργούσε χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό εδώ και δύο χρόνια, άρχισε να ξετυλίγεται το περασμένο καλοκαίρι όταν οι άνθρωποι του γραφείου του Δαλάι Λάμα κάλεσαν δύο ειδικούς να ελέγξουν τους υπολογιστές στην έδρα του οργανισμού του Δαλάι Λάμα στην Ινδία.
Ο Γκρεγκ Γουάλτον, υπεύθυνος της ιστοσελίδας Information Warfare Monitor, και ο Σισίρ Ναγκαράγια, ειδικός στην ασφάλεια δικτύων, ανέλαβαν να ελέγξουν τους υπολογιστές του Δαλάι Λάμα και βρήκαν ότι είχαν εγκατασταθεί προγράμματα που επέτρεπαν στους χάκερ να κλέβουν αρχεία.
Με τη βοήθεια του συναδέλφου τους, Ναρτ Βιλνέβ, του εργαστηρίου υπολογιστών του Κέντρου «Μουνκ» και της Google κατάφεραν να εντοπίσουν από πού ξεκινούσε η διάδοση του λογισμικού που εγκαθίστατο (είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με επίσκεψη σε κάποια παγιδευμένη σελίδα) στους υπολογιστές.
Οι υπολογιστές απ όπου ξεκινούσαν όλα εντοπίστηκαν σε τρεις κινεζικές επαρχίες -Χαϊνάν, Γκουανγκντόνγκ και Σετσουάν- και στη Νότια Καλιφόρνια, όμως ο έλεγχος του δικτύου γινόταν σε κινεζική γλώσσα.
Οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να το έχει στήσει ο καθένας και κατά συνέπεια δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση κατασκοπείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=2802794

Δεν υπάρχουν σχόλια: